10 redenen waarom chocolade zo goed voor je is

Dat donkere chocolade gezond is, weten we al. Uit een recente studie blijkt dat nu ook melkchocolade beschermt tegen beroertes en hartziektes. We zetten de gezondheidsvoordelen van chocolade nog eens op een rijtje.

Chocolade biedt troost wanneer het eens wat minder gaat en geeft rust in tijden van stress. Bovendien blijkt chocolade (met een cacaopercentage van 70 procent en meer), die met mate geconsumeerd wordt, ook nog eens gezond te zijn voor het hart, de bloedcirculatie en de hersenen en zou het goed zijn tegen autisme, obesitas, diabetes, de ziekte van Alzheimer en het verouderingsproces in het algemeen. Als we het meest recente chocolade-onderzoek mogen geloven, beschermt zelfs melkchocolade ook nog eens tegen beroertes en hartziekten.

Dit zijn tien andere wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van goede chocolade

  1. Het is goed voor het hart en de bloedsomloop

Donkere chocolade verhindert dat witte bloedcellen zich vasthechten aan de rand van de aderen wat aderverkalking kan teweeg brengen. Dat blijkt uit een studie uit 2014 in het FASEB Journal.

  1. Het vermindert het risico op een beroerte

Onderzoekers in Finland ontdekten in 2012 dat het eten van chocolade het risico op een beroerte doet dalen en dat met gemiddeld 17 procent bij de groep mannen die werden getest.

  1. Het is rijk aan mineralen

Donkere chocolade bulkt van gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink en seleen. 100 gram donkere chocolade van 70 procent of meer bevat 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Al dat gezonds komt echter in een pakje van 600 calorieën, dus niet iets om iedere dag naar binnen te werken.

  1. Het vermindert de cholesterol

Cacao vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol en doet de goede cholesterol stijgen, waardoor het risico op cardiovasculaire ziektes mogelijk daalt.

  1. Het is goed voor de huid

De flavonoïden in donkere chocolade kunnen de huid beschermen tegen schade door de zon. Maar laat de zonnecrème niet staan voor een een stukje chocolade, want smeren blijft de boodschap.

  1. Het helpt u gewicht verliezen

Laat een klein blokje donkere chocolade, de grootte van uw duimtop, 20 minuten voor de maaltijd op uw tong smelten en de hersenen laten vervolgens hormonen vrij die u een verzadigd gevoel geven. Hetzelfde doen na de maaltijd vermindert dan weer de kans dat u naar tussendoortjes grijpt. Neurowetenschapper Will Clower schreef er een boek over.

  1. Het is goed voor moeders en hun baby’s

Uit een Finse studie blijkt dat chocolade de hoeveelheid stress in zwangere vrouwen vermindert en dat de baby’s van die moeder meer lachen dan de kinderen van ouders die geen chocolade eten.

  1. Het verhindert mogelijk diabetes

Donkere chocolade zou insulineresistentie of pre-diabetes kunnen uitstellen of zelfs verhinderen omdat het de insulinegevoeligheid verbetert.

  1. Het is goed voor de hersenen

Flavonoïden zouden geheugenverlies bij ouderen tegengaan en de ontstekingsremmende kwaliteiten van donkere chocolade helpen bij het behandelen van hersenkwetsuren zoals een hersenschudding.

  1. Het doet u beter voelen

Chocolade bevat fenylethylamine, dat is een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. De stof zorgt ervoor dat er in de hersenen endorfines vrijkomen.

 

Artiekelbron: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/article-normal-579251

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *